top of page
  • Pt-B

Prison Walk – Stemmen van Brusselse gedetineerden doorbreken muren

#ALTIJDINQUARANTAINE


Het leven in detentie blijft een afgezonderde en geïsoleerde wereld. Met het jaarthema ‘Altijd in quarantaine’ doorbreken we muren en brengen we de stemmen van burgers in gevangenschap rechtstreeks over naar burgers in lockdown – maar niet achter tralies. Vandaag lanceren we Prison Walk, een wandeling in Brussel waarbij wandelaars via het scannen van QR-codes op affiches zelf-gemaakte video’s, dansclips, Digital Stories, portretten, kunst en muziek van gedetineerden ontdekken. Het dagdagelijkse leven in gevangenschap, mensen-rechten en de impact van Covid-19 op het leven van mensen binnen en hun familie buiten de gevangenismuren, staat centraal.


Daarnaast zetten we in twee online debatten de schijnwerpers op een doelgroep die vaak vergeten wordt en verborgen leeft:


In het debat ‘Covid-19, trigger tot betere digitalisering’, focussen we op de moeilijke leefomstandigheden en de bijkomstige Covid-19 maatregelen die in gevangenissen voor veel en diverse uitdagingen zorgen. Hoe kan de verbinding tussen mensen binnen de gevangenismuren (gedetineerden, beambten, directies, dienst- en hulpverlening) en over muren heen (families, naasten) versterkt worden?


Tijdens het debat ‘Stem en inspraak voor mensen in detentie’ zoeken we een antwoord op de vraag hoe mensen in detentie zelf betrokken kunnen worden om te sleutelen aan een humaner detentiebeleid. Welke mogelijkheden bieden de procedures en organen binnen Justitie? Zijn er bestaande, externe organisaties die hierin een rol kunnen spelen?


Tijdens de Nationale Dagen van de Gevangenis staat verbinding centraal. Iedereen die met ons in dialoog wilt gaan kan ons contacteren voor een interview of nodigen we uit om deel te nemen aan de debatten.


AGENDA


//20 NOV tem 6 DEC// Prison Walk: Kom uit je kot en ontdek de ‘Prison Walk’, een wandeling die je symbolisch tot dicht bij gedetineerden brengt (www.prisonwalk.be)


//23 NOV, 19u30 – 21u00// Covid-19, trigger tot beter digitaliseren (online debat) met:

  • Sara Van Malderen – Voormalig gevangenisdirecteur Sint-Gillis / Drugscoördinator Gevangenissen

  • Anouchka Cool –‘Internet in de gevangenis: risico of opportuniteit?’ (KULeuven)

  • Cliff Schenoff – Penitentiair beambte in de gevangenis van Sint-Gillis

  • Kaat Severs – Hulpverlener geestelijke gezondheidszorg Brusselse gevangenissen

Met Wim Ipers (Brusseleer, Centrum voor Basiseducatie) als moderator.


//25 NOV, 19u30 – 21u00// Stem en inspraak voor mensen in detentie (online debat) met:

  • Johan Heymans – Advocaat bij de Liga voor Mensenrechten

  • Ciska Wittouck – Onderzoek naar het welzijn van mensen met een interneringsstatuut (UGent)

  • An-Sofie Vanhouche - Onderzoek naar participatie binnen de gevangenis

  • Wouter Wanzeele – Hulpverlener geestelijke gezondheidszorg Brusselse gevangenissen

Met Jan Kuilman (Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen) als moderator.


INTERVIEWS & INFO


Kaat Severs (Psychotherapie-BRUG)

0479/06.15.58

kaat.severs@ahasverus.be


Wouter Wanzeele (Psychotherapie-BRUG)

0499/35.50.86

ptb.wanzeele@ahasverus.be


NATIONALE DAGEN VAN DE GEVANGENIS


De Nationale Dagen van de Gevangenis (NDG) is een initiatief van een aantal Brusselse, Frans- en Nederlandstalige organisaties die de samenleving informeert over de situatie binnen de Belgische gevangenissen en detentie bespreekbaar maakt.


De Nederlandstalige werkgroep in Brussel wordt getrokken door verschillende partnerorganisaties waaronder Psychotherapie-BRUG en het huisvandeMens Brussel.

21 weergaven
bottom of page